JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Föräldrapar döms till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång

[2018-04-04] Värmlands tingsrätt

Värmlands tingsrätt dömer två föräldrar för försök till äktenskapstvång. Den man som skulle gifta sig med flickan frikänns. Flickan var vid händelsen 13 år gammal.

Händelsen utspelade sig i december 2015. Familjen hade nyligen kommit till Sverige från Syrien. Vid en fest utanför Mellerud skrevs en handling som benämndes som äktenskapskontrakt. I handlingen stod det att den då 13-åriga flickan och den då 24-årige mannen ingick äktenskap.

– Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse. Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad, säger lagmannen Lars Holmgård.

Flickans två föräldrar döms till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång. Enligt domen har föräldrarna utnyttjat flickans utsatta situation för att försöka förmå henne att ingå den äktenskapsliknande förbindelsen.

Den 24-årige mannen frikänns. Detta eftersom åklagaren inte har visat att mannen förstod att flickan var emot att ingå en äktenskapsliknande förbindelse.

Senast ändrad: 2018-04-04

För mer information kontakta:

Lars Holmgård
Lagman
054-14 84 40

Målnummer:

B 763-16